Het stemmen is gesloten en de inschrijvingen met de meeste stemmen zijn genomineerd voor de publieksprijs.

Dukenburg Dichterbij

Deelnemer: Stichting de Dukenburger
Stem op dit project

Omschrijving:

Aan de vooravond van het 50-jarig bestaan van Dukenburg in 2016 (november 2015) is het boek
“Dukenburg Dichterbij” uitgegeven, met als doel: 

– imagoverbetering van het stadsdeel Dukenburg. 

– bekendheid geven aan en het zichtbaar maken van het stadsdeel en aan het 50-jarig bestaan ervan,

– vastleggen van een tijdsbeeld in een tijdloos project

– burgerschap en participatie, Dukenburgers trots laten zijn op hun stadsdeel.

– de rest van Nijmegen (en Nederland) laten zien hoe mooi het in Dukenburg is.


Het is een zogenaamd “koffietafelboek” van 128 pagina's met foto's van de mooie plekken van Dukenburg en de minder mooie plekken, mooi gefotografeerd. Voorafgegaan door interviews met 7 Dukenburgers (uit elke wijk één) met daarnaast hun portret.

Ook zijn er diverse Dukenburgers geportretteerd op hun lievelingsplek in Dukenburg.

Achterin het boek een lijst met plaatsten waar de foto's zijn genomen en namen van mensen op de foto. Mensen die denken Dukenburg te kennen worden daardoor uitgedaagd eerst te bedenken waar de betreffende foto gemaakt is!

Doelgroep:

Alle Dukenburgers en alle Nijmegenaren. Ook buiten Nijmegen speelt het boek een rol, omdat er in elke stad wel een “Dukenburg” te vinden is.

Dukenburgers kijken met een ander oog naar hun wijk. Gaan ook stilstaan bij de voordelen van het vele groen. Zien beter hoe mooi Dukenburg is.

Mensen die Dukenburg alleen kennen van zijn reputatie en er nooit zijn geweest, reageren vol ongeloof als ze het boek doorbladeren.

Aanpak/Werkwijze:

Drie jaar lang is er door drie fotografen (Jacqueline van den Boom, Alexander van der Zand en Evan Karageorgos) gefotografeerd in Dukenburg, waardoor alle seizoenen aan bod komen.

Qader Shafiq schreef de verhalen van 7 Dukenburgers.

Victor Vroomkoning (voormalig stadsdichter van Nijmegen) schreef een hartverwarmend voorwoord.

Grafisch ontwerp is van Montse Hernández i Sala.

Het boek is in vijf kleuren gedrukt, waardoor het nóg mooier is geworden, uitgegeven door Stichting de Dukenburger. Oplage 1000 exemplaren.

De 10 personen die hebben meegewerkt wonen allemaal in Dukenburg.

Communicatiemiddelen:

Er is een persbericht gemaakt en het is goed opgepikt door de regionale pers, zoals Omroep Gelderland (lang item!), N1 (2x), de Gelderlander, de Brug, Nieuws uit Nijmegen en uiteraard de Dukenburger.

Het boek is tijdens de boekpresentatie in Wijkcentrum Dukenburg aangeboden aan wethouder Renske Helmer - Englebert en bij de Nieuwjaarsreceptie van Gemeente Nijmegen aan burgemeester Bruls in een overvolle Vereniging.


Naast het boek is een fototentoonstelling gerealiseerd, die door nu Nijmegen reist. 

Deze expositie is sinds november 2015 op 10 plekken te zien geweest voor steeds één of twee maanden. En is 3 maanden (eind 2016) te zien in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel).


Ook zijn er 8 ansichtkaarten gemaakt van diverse foto's in samenwerking met andere Dukenburgers (dmv een tekenwedstrijd op scholen en bijdrage van dichters uit Dukenburg.) Gratis verspreiding in Dukenburg dmv middenkatern in wijkblad de Dukenburger, oplage 13.000 exemplaren.

Stem op dit project