Het stemmen is gesloten en de inschrijvingen met de meeste stemmen zijn genomineerd voor de publieksprijs.

RedAlert

Deelnemer: Veiligheidsregio Gelderland-Zuid/Brandweer
Stem op dit project

Omschrijving:

RedAlert is een mobiel en multifunctioneel informatievoertuig van de Brandweer Gelderland-Zuid. De brandweer zet RedAlert in na een brand of een oefening: hét moment waarop informatie over brandveiligheid in en om de woning echt binnenkomt. En omdat het een omgebouwde brandweerwagen is, verkoopt het voertuig met zijn onmiskenbare aantrekkingskracht zichzelf ook tijdens open dagen, markten of braderieën.

Met deze omgebouwde brandweerwagen kan de brandweer optimale voorlichting geven. Daarnaast nodigt RedAlert uit tot interactie. Op een televisiescherm worden beelden getoond of kan een speciaal ontwikkelde quiz worden gespeeld. Daarnaast bestaat het decor uit een aantal uitvergrote huishoudelijke apparaten zoals een stekkerblok of een gasfornuis. Deze gebruiksvoorwerpen zijn voorzien van special effects, zoals rook, vuur, licht en geluid en maken de quiz nog levendiger.De achterzijde van de wagen is ingericht met een uitschuifbaar display die confronterende foto’s van en voorwerpen na een woningbrand laten zien. Boven dit display draaien ook verschillende voorlichtingsfilms over brandveilig leven waarbij de keuze van de film is aangepast op de doelgroep. Overig voorlichtingsmateriaal wordt in de zijwand van RedAlert op een fraaie manier gepresenteerd.

Doelgroep:

RedAlert is door zijn multifunctionele inrichting geschikt voor iedere doelgroep.Het najaar van 2016 staat in het teken van voorlichting over brand in seniorencomplexen. Het voorlichtingsmateriaal wordt hierop aangepast en het geluid van de instructievideo’s staat dan harder. Daarnaast plaatst de brandweer heaters zodat zij deze generatie inwoners op een comfortabele manier kan informeren over veiligheid in en rondom de woning.


En als kleine kinderen tijdens de première van Brandweerman Sam in Nijmegen geëntertaind moeten worden, dan draaien de brandweerprofessionals een tekenfilm met de brandweermascottes Fikkie en Luci in de hoofdrol. Omdat de huiselijke apparaten en de special effects in werking treden tijdens de film, is een bezoek aan RedAlert een blijvende herinnering.

Aanpak/Werkwijze:

Brandweerprofessionals zijn alert, daadkrachtig én oplossingsgericht. Deze eigenschappen heeft Brandweer Gelderland-Zuid benut en daaruit is het idee geboren om een eigen oude voertuig door eigen mensen om te bouwen tot wat het nu is: RedAlert.

Speciaal voor de doelgroep kinderen heeft de brandweer contact gezocht met de Nijmeegse illustrator Roel Seidell. Hij heeft een treffende en uitnodigende quiz gemaakt. Een deel van de film is online te vinden op Youtube -> https://youtu.be/AbpZxtUnGCY


Brandweermedewerkers hebben de inrichting, decorbouw, restauratie en techniek voor hun rekening genomen. Dit verklaart mede het succes van RedAlert: collega’s geven graag voorlichting met behulp van het voertuig. Het is daarmee geen ‘dingetje met allerlei randvoorwaarden’ van een afdeling communicatie.

Communicatiemiddelen:

Red Alert combineert audio, video, special effects en interactiviteit tot een speelse manier van voorlichting geven.


Bovendien wordt het publiek geïnformeerd door twee brandweervoorlichters, die direct vragen kunnen beantwoorden en brochures met informatie kunnen verstrekken.


De video’s, foto’s en de verbrande resten van voorwerpen uit huizen die daadwerkelijk door brand zijn verwoest, zijn een indrukwekkende manier om brandgevaar onder de aandacht te brengen.


RedAlert is eenvoudig in het gebruik en wordt soms zelfs twee keer per dag ingezet. De persoonlijke interactie is het meest treffend, maar gelet op de hoeveelheid foto’s die er met de mobiele telefoons worden genomen tijdens een inzet, is het idee ontstaan om ook online een RedAlert in te zetten. Suggesties om dit ook tot een succes te maken zijn welkom!

Stem op dit project